Un calcio incredibile

Vilka fantastiska matcher vi il Calcio-frälsta bjuds på denna helgen, första stormatchen ut denna helgen är Milan-Roma som startar 18.00 på San Siro. Det kommer bli en intressant matchen mellan två passningsorienterande lag, ett lag som känns ganska färdigbyggt (Milan) medan de andra laget håller på att formas i grunden (Roma).


AS Romas spanska Luis Enrique satsning är väldigt intressant, spanjoren vill ju bygga ett spelskickligt lag som ständigt ska spela bollen efter marken. För att ett lag ska kunna spela ett sådant spel krävs det ganska extrema spelartyper ( a.la Xavi, Iniesta) något som dagens Roma i mån och mycket saknar. Just Romas saknad av riktiga världsspelare blir ganska tydlig emellanåt då de försöker spela ett spel de inte riktigt behärskar fullt ut, ibland spelar de fantastiskt ibland riktigt dåligt. Den varierande spelkvalitén som Roma har visat upp under säsong beror inte bara på det svåra spelsätet man använder utan också på att man valt att satsa på ganska unga spelare. De unga spelarna variera väldigt mycket från match till match, ibland känns de som färdiga stjärnor i andra matcher känns det som de inte räcker till alls på den höga Serie A nivån.

 

Ska Roma vinna titlar i framtiden måste de ha världsspelare i laget, att köpa in världsspelare kostar enorma summor, summor som AS Roma inte är villiga att betala. Istället för att köpa in färdiga stjärnor har Roma under det senaste året valt att köpa in mängder av unga talanger (Bojan 21, Pjanic 21, Lamela 19 m.m.) som de hoppas ska blomma ut till världsstjärnor. Ska talangerna blomma ut måste de få tid på sig något som är svårt att få i dagens toppfotboll, men än så länge verkar Romas ledning ha tålamod och tid för projektet vilket gör att det finns en positiv anda runt dagens Roma.

Erik Lamela ett av alla unga Roma-nyförvärv.


Dagens match mot Milan, har alla förutsättningar för att bli riktigt underhållande då de är två lag som gillar att anfall. Jag håller dock titeljagande Milan som favoriter i matchen, mycket p.g.a att Zlatan alltid levererar mot Roma för när Zlatan är bra då är också Milan bra.

 

Milan - Roma är inte den enda intressanta matchen idag i Serie A, ikväll kl 20.45 tar hemmastarka Palermo emot Udinese hemma på La Favorita. Gästerna från Udine är alltid roliga att se med sitt fartfyllda anfallsspel, håll ett extra öga på den vindsnabbe colombianen Armero som har varit magnifik på sin vänsterkant under säsongen. Matcher på Sicilien är alltid tuffa framför allt mot Palermo som är ruggigt starka hemma, visst formen kanske är något dalande på storstjärnan Miccoli men Palermo har kvalité för att störa gästerna från Friuli.

Fabrizio Miccoli nyckelspelare för Palermo ikväll hemma mot Udinese.

 

Helgens största match spelas dock på söndag då Juventus tar emot Inter i ett klassiskt derby di Italia, i vanliga fall brukar dessa typer av matcher alltid kännas ovissa på förhand men denna gång kan matchen bara sluta på ett sätt. Juventus kommer att gå in till matchen med gott självförtroende efter cupvinsten mot Milan tidigare i veckan medan Inter helt saknar självförtroende efter de senaste månadernas bedrövliga spel. Inter vill bara att mardrömssäsongen ska ta slut medan Juventus jagar en italienska dubbel, ni förstår själva att motivationen är betydligt högre i Juventus lägret. Matchen kan bara sluta på ett sätt och det med Juventus seger, jag tror på en 2-0 seger för den ”gamla damen” båda målen görs av formstarka Mirko Vucinic.


Derby di italia visas 20.40 i TV4 Sport i samband med Club Calcio, som även går igenom helgens Serie A matcher.

Missa inte det!



Kampen om Champions league platserna, fokus Arsenal!


Förra gången så gick vi igenom den nuvarande 3:an i Premier League tabellen Tottenham. Nu är det dags att rikta blickarna mot lokalkonkurrent och sin sedvanliga storebror i norra London Arsenal.
Tottenham som på det senaste årtiondet alltid fått stå i skuggan från konkurrenten Arsenal. Många har den här säsongen frågat sig om de har skett ett maktskifte i London och menar då på att Tottenham nu har tagit det enorma klivet förbi Arsenal på riktigt och blivit den bättre utav de två klubbarna.
Arsenal har haft en väldigt turbulent säsong och som trogen Arsenalsupporter så har man verkligen svävat mellan himmel och helvete ständigt. Det hela började på riktigt när både Cesc Fabregas och Samir Nasri lämnade för Barcelona respektive Manchester City. Dessa spelare hade en väldigt stor inverkan på Arsenals kreativa anfallsspel och var helt klart två utav Arsenals absolut bästa spelare den förra säsongen. När dessa spelare flyttade lämnades de ett stort hål på Arsenals mittfält som var väldigt svårt att fylla, framförallt att den förre kaptenen Cesc Fabregas lämnade tog väldigt hårt. Med sina målgivande pass och karaktär på planen var han helt klart Arsenals viktigaste spelare när Arsenal var fullt manskap. Självklart så var Arsenal tvunget att handla på spelarmarknaden och spanske Arteta från Everton, Per Mertesacker från Werder Bremen samt den offensiva ytterbacken Andre Santos från Fenerbache köptes in precis innan transferfönstret stängde. Det är klart att spelare som Arteta och Mertesacker är rutinerade spelare som håller hög klass och har spelat på en hög nivå under lång tid, men att t.ex. Arteta skulle kunna fylla luckan för Fabregas var väldigt osannolik. Dessutom fick Arsenal sin förra årets bästa spelare Jack Wilshere skadad under en väldigt stor del utav säsongen och är inte tillbaka ännu.
Man kan lugnt säga att Arsenals förutsättningar kunde varit bättre när man startade säsongen 2011/2012.
Alla övergångar drabbade Arsenal hårt i början utav säsongen, de tog bara 1 poäng på de 3 första matcherna och klarade sig med nöd och näppe vidare till Champions League slutspelet genom att slå ut italienska Udinese.
Jack Wilshere som är navet på Arsenals mittfält har saknats hela säsongen.

Arsenal har trots allt ryckt upp sig och även fast de blivit uttåg ur alla inhemska som såväl internationella turneringar så har de visat upp en strålande form på senaste tiden. Man huserar just nu på den väldigt viktiga 4:e platsen som innebär att man får kvala till Champions League nästa säsongen. Viktiga segrar som 5-2 över Tottenham och vinst över Liverpool borta med 2-1 har inneburit att laget skaffats sig ett litet försprång ner till jagande Chelsea framförallt.
De ska dock tacka en viss man vid namn Robin Van Persie för att de ens är med i striden om Champions League platserna. Det är också han som är den största nyckeln för att Arsenal ska kunna hålla undan för de jagande lagen eller till och med gå förbi lokalkonkurrenten Tottenham.  Van Persie som den här säsongen verkligen visat sig från sin bästa sida och mäktat med smått otroliga 25 mål, förra årets skytteligavinnare Carlos Tevez och Dimitar Berbatov gjorde under hela den förra säsongen totalt 20 mål vardera. Van Persie som tagit över kaptensbindeln efter den flyttande Fabregas har verkligen tagit den med bravur. När lagets spel har varit knackigt så har alltid Van Persie funnits där och tagit sitt ansvar i form utav sina mål och assist. För faktum med är att Van Persie med sina 8 assist leder även den interna assistligan i Arsenal, vilket gör honom till en ännu mer komplett spelare. Men det är framförallt genom målen som Van Persie har skapat så många rubriker och det omtalade "rekordet" som Alan Shearear har på 36 mål på ett kalenderår var det väldigt stort fokus på framförallt runt december. Van Persie missade olycklig rekordet med ett 1 ynka mål  och fick istället nöja sig med att han slog Arsenallegenden Thierry Henrys rekord på 34 gjorda mål på ett kalenderår.
Det gäller att Arsenal kan behålla sin guldklimp när sedan transferfönstret öppnar i sommar, det ryktas redan att storklubbar som Manchester City, Real Madrid och Barcelona är ute efter den "flygande holländaren" från Rotterdam.
En Vanlig syn när Arsenal spelar, här mot Liverpool på Anfield.

Arsenals Spelchema
2012-03-12 21:00
Arsenal
Newcastle
2012-03-21 21:00
Everton
Arsenal
2012-03-24 16:00
Arsenal
Aston Villa
2012-03-31 16:00
QPR
Arsenal
2012-04-08 17:00
Arsenal
Manchester C
2012-04-11 20:45
Wolves
Arsenal
2012-04-14 16:00
Arsenal
Wigan
2012-04-21 13:45
Arsenal
Chelsea
2012-04-28 16:00
Stoke
Arsenal
2012-05-05 13:45
Arsenal
Norwich
2012-05-13 16:00
WBA
Arsenal























Talar för: De som helt klart talar för Arsenal är att de har Van Persie i laget. Med honom på planen så finns alltid ett ständigt hot och en sådan pålitlig målskytt finns inte i de nästkommande lagen som befinner sig på platserna 5,6 och 7. Det är så viktigt att ha en sådan spelare som kan avgöra matcber när dem står och väger, och Van Persie är precis en sådan spelare. En annan sak är att Arsenal visat upp en riktigt bra form på senaste tiden, tillsammans med att Arsenal åkt ur alla turneringar vilket gör att de kan koncentrera sig endast på ligaspel. Spelchemat är blandat med nyckelmatcherna mot Chelsea och Newcastle båda dock på hemmaplan vilket gör att de kan rycka om de tar 6 poäng på dessa matcherna.
Talar emot: När man pratar Arsenal så gäller det ofta att hålla sina viktigaste spelare skadefria.
Arsenal har drabbats utav väldigt många skador den här säsongen och framförallt i backlinjen så har det varit oerhört mycket manfall. Det är framförallt ytterbacksplatser som de har fattats spelare och att Sagna är den ytterbacken som spelat flest ligamatcher (11) trots att han bröt ett ben i foten och var borta en längre tid från spel säger det mesta. Arsenal har flera gånger spelat med bl.a. Djoruou, Koscielny och Vermaelen som ytterbackar i olika matcher, och dessa tre är mittbackar allihopa. Det är mycket tack vare detta som Arsenal har släppt in 38 mål på de 27 matcher som spelats.
Kan de framförallt hålla Van Persie och backlinjen skadefria så har man förutsättningarna för att klara 4:e platsen, som skulle betyda så mycket för Wengers mannar.
Ska Arsenal klara 4:e platsen så får det inte se ut så här.

Kampen om Champions Leauge platserna tätnar!

När de flesta lagen nu har avslutat den 27:e omgången i Premier Leauge så har de nu skapats ett så kallat " Two horse race" mellan Manchester United och Manchester City. De flesta håller med mig när jag säger att det är någon utav de här lagen som kommer att stå som vinnare när vi summerar ligan efter omgång 38. Efter dessa lag så är kampen om Champions Leauge platserna nu väldigt svårtippad. Uppstickaren Tottenham har nu dragits in i denna strid på riktigt efter att ha legat på en ganska komfortabel tredjeplats med 10 poäng ner till fyran för 2 omgångar sedan. Men efter två stycken förluster, samtidigt som Arsenal tagit två segrar så skiljer det nu endast 4 poäng mellan de båda Londonlagen. Bakom dessa lag så finns det tre andra lag som inte ger sig i första taget om dessa åtråvärda tredje och fjärdeplats som innebär väldigt mycket för ens klubb vad gäller främst ekonomiskt men också vad gäller att locka till sig spelare till sin klubb. De lagen som krigar om dessa platser är Tottenham, Arsenal, Chelsea, Newcastle och Liverpool. Vi tänkte gå igenom hur förutsättningarna ser ut för dessa lag inför de matcher som stundar.
Först ut idag är Tottenham Hotspur.
Tottenham
Tottenham befinner sig just nu på 3:e plats i Premier Leauge. Laget har imponerat stort på många den här säsongen och det var nog inte många som trodde att laget skulle vara med i kampen om att faktiskt vinna titeln så långt som de var. Dock tog nog denna dröm faktiskt om jag ska vara ärlig slut när de åkte på två stycken riktiga stjärnsmällar både den här helgen mot Manchester United efter en förlust på hemmaplan med 3-1, men framförallt i det heta Londonderbyt som utspelade sig på Emirates Stadium där det blev en brakförlust mot lokalkonkurrenten Arsenal med hela 5-2, de ska också pointeras att de faktiskt hade ledningen med 2-0.
De får nu istället sikta in sig på att behålla sin 3:e plats vilket inte bara innebär en plats i Champions Leauge nästa säsong utan även att man istället slipper kvala in till turneringen som man får göra om man istället slutar fyra.
Nycklarna till Tottenhams framgång den här säsongen är påtagliga. Vi anser att väldigt smarta värvningar samt att Tottenhams mycket skickliga coach Harry Redknapp har varit den bidragande faktorn till Tottenhams framgång den här säsongen. En annan orsak är att kungen i Tottenhams mittbackslås Ledley King har fått vara relativt skadefri vilket har varit oerhört viktigt för defensiven.
Värvningarna utav Scott Parker, Brad Friedel och lånet utav Emanuel Adebayor har visat sig vara väldigt lyckade och de stora utropstecknet är att de i princip inte kostat någonting. Scott Parker med förlutet i bland annat Chelsea, Newcastle och senast West Ham har enligt oss varit helt fantastisk den här säsongen, en sådan tillgång som han har varit för Tottenhams mittfält är väldigt påtaglig. Han har inte bara bidragit med att Tottenham fått en helt annan stabilitet i defensiven han har också givit spelare som Gareth Bale, Luka Modric och Rafael van der Vaart friare tyglar i offensiven då de har sluppit tänka på det defensiva jobbet, vilket inte spelare som Palacios, Livermoore och Sandro gjorde i samma utsträckning förra säsongen. Tror klubbar som bl.a. Arsenal ångrar sig eftersom de var ute efter Parker och denna spelaren bara kostade drygt 80 miljoner kr. Den förre West Ham spelaren Parker kan mycket väl komma att bli årets värvning den här säsongen i kamp med bl.a. Demba Ba, Aguero och Friedel.
Det förvånar mig inte om vi får se den hårt jobbande mittfältaren från start i sommarens EM-slutspel för England.
En riktig karaktärspelare Scott Parker.

En annan orsak till Tottenhams fina säsong är managern Harry Redknapp. Harry har tidigare tränat bl.a. Portsmouth och Southampton innan han kom till Tottenham. Han kom till klubben år 2008 har fört denna klubb till att bli en klubb som legat runt 7-8 plats till att bli en klubb som på riktigt är med och tar hand om Champions Leauge platserna. Harry Redknapp har skapat en utav Premier Leauges bästa trupper i hela ligan, när man sätter spelare som Aaroon Lennon, Sandro och Defoe på bänken så talar de sitt tydliga språk. Inte undra på att den gode Harry är högaktuell för att ta över det Engelska landslaget efter Fabio Capello, men Tottenham kommer  sälja sin fantastiske tränare Harry Redknapp väldigt dyrt.
Harry Redknapp har tagit Tottenham till oanade höjder.

Tottenhams spelchema ser ut som följer.

2012-03-10 18:30
Everton
Tottenham
2012-03-21 20:45
Tottenham
Stoke
2012-03-24 13:45
Chelsea
Tottenham
2012-04-01 17:00
Tottenham
Swansea
2012-04-07 13:45
Sunderland
Tottenham
2012-04-09 16:00
Tottenham
Norwich
2012-04-15 14:30
Bolton
Tottenham
2012-04-21 18:30
QPR
Tottenham
2012-04-29 17:00
Tottenham
Blackburn
2012-05-05 16:00
Aston Villa
Tottenham
2012-05-13 16:00
Tottenham
Fulham
























Talar för:
De som talar för Tottenham är att de har sin 3:e plats i nuläget och att det trots allt skiljer 7 poäng till 5:e platsen som just nu Chelsea innehar. Något annat som talar för Tottenham är att de har en utav de bredaste trupperna och inte har något Europaspel att fundera över. Dock är de kvar i Fa-cupen där de ska ta sig an Stevenage på hemmaplan efter att ha kryssat på bortaplan. En annan stor faktor till att Tottenham skulle kunna klara den här Champions Leauge platsen är att de inte har ett allt för svårt spelchema kvar, den enda matchen som vi tror att Tottenham inte vinner är den matchen de har mot Chelsea på Stamford Bridge. Alla andra matcher tror vi de antingen kan ta 3 poäng eller åtminstone 1 pinne.

Talar emot:
De som talar emot Tottenham är dock att de har en nedåtgående form på senaste tiden. De två senaste matcherna har tagit hårt på laget både att de förlorat viktiga matcher men också att de släppt in 8 mål på de senate två matcherna. Den så berömda defensiven kan ha fått sig en smäll och det krävs att den håller ihop om de ska räcka för Tottenham. En annan orsak skulle kunna vara om Harry Redknapp skulle lämna för det Engelska lanslaget, de tror jag skulle kunna skada Tottenham mycket eftersom det är han som är grunden för Tottenhams framgångar.
De närmaste dagarna går vi igenom nästa konkurrent om Champions Leauge platserna som nu är den nuvarnade fyran Arsenal.
Kolla även dagens matcher i Champions Leauge, här är vårat tipp.

Arsenal - Milan 3-1

Benfica - Zenit 1-0

På plats!

Nu är vi på plats i den lilla radiohytten tillsammans med två stycken Radio Skaraborgskommentatorer.
Det är bra tryck på läktaren och matchen är snart igång! Nu kör vi!

Sista delen i projektarbetet.

Det har bara blivit koncentrerat på fotbollshändelser de senaste inläggen så vi tänkte bara uppdatera er lite med vad som händer i själva projektarbetet.
Vi gör imorgon troligtvis våran sista del i projektarbetet innan vi ska framställa en tidning och allt det andra skrifitliga arbetet som behövs göras.
Imorgon är det dags att entra ett kokande Sparbanken Lidköping Arena för match mellan Villa BK och Kungälv.
Vi kommer att se denna 3:e kvartsfinal utav 5 från bästa möjliga plats, nämligen tillsammans med Radio Skaraborg i radio/tv hyttarna med en fin vy över hela isen. Radio Skaraborg ska nämligen också kommentera matchen via webben vilket ger en extra upplevelse.
Hoppas självklart på en Villaseger och tror på resultatet 7-5 till Villa.

RSS 2.0