Kampen om Champions league platserna, fokus Arsenal!


Förra gången så gick vi igenom den nuvarande 3:an i Premier League tabellen Tottenham. Nu är det dags att rikta blickarna mot lokalkonkurrent och sin sedvanliga storebror i norra London Arsenal.
Tottenham som på det senaste årtiondet alltid fått stå i skuggan från konkurrenten Arsenal. Många har den här säsongen frågat sig om de har skett ett maktskifte i London och menar då på att Tottenham nu har tagit det enorma klivet förbi Arsenal på riktigt och blivit den bättre utav de två klubbarna.
Arsenal har haft en väldigt turbulent säsong och som trogen Arsenalsupporter så har man verkligen svävat mellan himmel och helvete ständigt. Det hela började på riktigt när både Cesc Fabregas och Samir Nasri lämnade för Barcelona respektive Manchester City. Dessa spelare hade en väldigt stor inverkan på Arsenals kreativa anfallsspel och var helt klart två utav Arsenals absolut bästa spelare den förra säsongen. När dessa spelare flyttade lämnades de ett stort hål på Arsenals mittfält som var väldigt svårt att fylla, framförallt att den förre kaptenen Cesc Fabregas lämnade tog väldigt hårt. Med sina målgivande pass och karaktär på planen var han helt klart Arsenals viktigaste spelare när Arsenal var fullt manskap. Självklart så var Arsenal tvunget att handla på spelarmarknaden och spanske Arteta från Everton, Per Mertesacker från Werder Bremen samt den offensiva ytterbacken Andre Santos från Fenerbache köptes in precis innan transferfönstret stängde. Det är klart att spelare som Arteta och Mertesacker är rutinerade spelare som håller hög klass och har spelat på en hög nivå under lång tid, men att t.ex. Arteta skulle kunna fylla luckan för Fabregas var väldigt osannolik. Dessutom fick Arsenal sin förra årets bästa spelare Jack Wilshere skadad under en väldigt stor del utav säsongen och är inte tillbaka ännu.
Man kan lugnt säga att Arsenals förutsättningar kunde varit bättre när man startade säsongen 2011/2012.
Alla övergångar drabbade Arsenal hårt i början utav säsongen, de tog bara 1 poäng på de 3 första matcherna och klarade sig med nöd och näppe vidare till Champions League slutspelet genom att slå ut italienska Udinese.
Jack Wilshere som är navet på Arsenals mittfält har saknats hela säsongen.

Arsenal har trots allt ryckt upp sig och även fast de blivit uttåg ur alla inhemska som såväl internationella turneringar så har de visat upp en strålande form på senaste tiden. Man huserar just nu på den väldigt viktiga 4:e platsen som innebär att man får kvala till Champions League nästa säsongen. Viktiga segrar som 5-2 över Tottenham och vinst över Liverpool borta med 2-1 har inneburit att laget skaffats sig ett litet försprång ner till jagande Chelsea framförallt.
De ska dock tacka en viss man vid namn Robin Van Persie för att de ens är med i striden om Champions League platserna. Det är också han som är den största nyckeln för att Arsenal ska kunna hålla undan för de jagande lagen eller till och med gå förbi lokalkonkurrenten Tottenham.  Van Persie som den här säsongen verkligen visat sig från sin bästa sida och mäktat med smått otroliga 25 mål, förra årets skytteligavinnare Carlos Tevez och Dimitar Berbatov gjorde under hela den förra säsongen totalt 20 mål vardera. Van Persie som tagit över kaptensbindeln efter den flyttande Fabregas har verkligen tagit den med bravur. När lagets spel har varit knackigt så har alltid Van Persie funnits där och tagit sitt ansvar i form utav sina mål och assist. För faktum med är att Van Persie med sina 8 assist leder även den interna assistligan i Arsenal, vilket gör honom till en ännu mer komplett spelare. Men det är framförallt genom målen som Van Persie har skapat så många rubriker och det omtalade "rekordet" som Alan Shearear har på 36 mål på ett kalenderår var det väldigt stort fokus på framförallt runt december. Van Persie missade olycklig rekordet med ett 1 ynka mål  och fick istället nöja sig med att han slog Arsenallegenden Thierry Henrys rekord på 34 gjorda mål på ett kalenderår.
Det gäller att Arsenal kan behålla sin guldklimp när sedan transferfönstret öppnar i sommar, det ryktas redan att storklubbar som Manchester City, Real Madrid och Barcelona är ute efter den "flygande holländaren" från Rotterdam.
En Vanlig syn när Arsenal spelar, här mot Liverpool på Anfield.

Arsenals Spelchema
2012-03-12 21:00
Arsenal
Newcastle
2012-03-21 21:00
Everton
Arsenal
2012-03-24 16:00
Arsenal
Aston Villa
2012-03-31 16:00
QPR
Arsenal
2012-04-08 17:00
Arsenal
Manchester C
2012-04-11 20:45
Wolves
Arsenal
2012-04-14 16:00
Arsenal
Wigan
2012-04-21 13:45
Arsenal
Chelsea
2012-04-28 16:00
Stoke
Arsenal
2012-05-05 13:45
Arsenal
Norwich
2012-05-13 16:00
WBA
Arsenal























Talar för: De som helt klart talar för Arsenal är att de har Van Persie i laget. Med honom på planen så finns alltid ett ständigt hot och en sådan pålitlig målskytt finns inte i de nästkommande lagen som befinner sig på platserna 5,6 och 7. Det är så viktigt att ha en sådan spelare som kan avgöra matcber när dem står och väger, och Van Persie är precis en sådan spelare. En annan sak är att Arsenal visat upp en riktigt bra form på senaste tiden, tillsammans med att Arsenal åkt ur alla turneringar vilket gör att de kan koncentrera sig endast på ligaspel. Spelchemat är blandat med nyckelmatcherna mot Chelsea och Newcastle båda dock på hemmaplan vilket gör att de kan rycka om de tar 6 poäng på dessa matcherna.
Talar emot: När man pratar Arsenal så gäller det ofta att hålla sina viktigaste spelare skadefria.
Arsenal har drabbats utav väldigt många skador den här säsongen och framförallt i backlinjen så har det varit oerhört mycket manfall. Det är framförallt ytterbacksplatser som de har fattats spelare och att Sagna är den ytterbacken som spelat flest ligamatcher (11) trots att han bröt ett ben i foten och var borta en längre tid från spel säger det mesta. Arsenal har flera gånger spelat med bl.a. Djoruou, Koscielny och Vermaelen som ytterbackar i olika matcher, och dessa tre är mittbackar allihopa. Det är mycket tack vare detta som Arsenal har släppt in 38 mål på de 27 matcher som spelats.
Kan de framförallt hålla Van Persie och backlinjen skadefria så har man förutsättningarna för att klara 4:e platsen, som skulle betyda så mycket för Wengers mannar.
Ska Arsenal klara 4:e platsen så får det inte se ut så här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0