Derby della Madonnina

På söndagskväll klockan 20.45 kommer vi att rikta våra blickar mot Milano och Giuseppe Meazza stadion, för att bevittna Milano-derbyt mellan AC Milan och FC Internazionale. Matchen mellan de båda Milano-lagen kallas i Italien för ¨Derby della Madonnina¨, döpt efter den madonna staty som sitter på toppen av den högsta spiran på Milanos världsberömda katedral Doumo di Milano.

Båda lagen kommer till derby med bra form, AC Milan vann sin första matchen efter uppehållet mot ett starkt Atalanta med 2-0, medan Inter fullständigt körde över Parma med hela 5-0 i lördags.

 

Inter började säsongen extremt dåligt och efter tre spelade matcherna hade Nerazzuri endast tagit en ynka poäng, vilket var den sämsta ligastarten sedan 1983. En förklaring till den dåliga starten var att tränare Gian Piero Gasperinis valde att spela med en trebackslinje, något som inte alls föll väl ut. Gasperinis tränarkarriär i Inter blev heller inte så långvarig då han redan efter tre ligamatcher fick sparken. Det ska nämnas att Gasperini aldrig hade det riktiga förtroendet från ägaren Moratti, då Moratti hellre ville ha Chiles succè tränare Marco Bielsa på tränarposten men fick ta in Gasperini som en nödlösning då Bielsa valde Athletic Bilbao.


Gian Piero Gasperini fick lämna jobbet som coach för Inter efter endast tre ligamatcher


När Inter hade sparkat Gasperini valde Massimo Moratti att gör som de flesta italienska storlag gör när det är kris i klubben man kallar helt enkelt i Claudio Ranieri som tränare. Ranieri är en tränare med enorm erfarenhet, han har tränat lag som Valencia, Chelsea och Roma. Ranieris största stryka som tränare ligger i defensiven, han är mycket skicklig på att få i ordning  försvarsspelet i sina lag. Inters största bekymmer under inledning av säsongen låg framför allt i försvarsspelet, därför kändes det väldigt logiskt att ta Ranieri.Att sparka Gasperini och ta in Ranieri gav till en början igen större effekt men sakta men säkert har Inter spelet upp sig under hösten, under de sista månaderna har Nerazzuri stundtals spelat på den nivån som laget har kapacitet att göra.

Inter har ett lag fullt med världsklass spelare problemet för Inter de senaste året är att stjärnspelarna antingen har haft skadebekymmer eller helt enkelt kommit in i formsvacka av karriären. Skulle Inter bara få igång sina stora stjärnor (Sneijder, Forlan, Maicon m.m) så skulle Inter vara extremt farliga både i Serie A och Champions League. Inter ligger just nu på en femte plats i Serie A, åtta poäng efter serieledande Milan, skulle Inter vinna derbyt så är de faktiskt med i kampen om Scudetton trots den dåliga starten.

Diego Forlan en av Inters stjärnor som har haft skadebekymmer under hösten.

 

Vad har Thiago Motta, Diego Forlan, Maicon och Wesley Sneijder gemensamt förutom att de alla spelar i Inter? Jo, alla har under den senaste tiden varit skadade, men nu verkar alla vara tillgängliga för derbyt. Maicon och Thiago Motta gjorde comeback förra helgen mot Parma och nu ska även Forlan och Sneijder vara spelklara, något som så klart stärker Inters chanser i derbyt.


Milan

AC Milan hade en ganska tuff inledning på säsongen då laget brottades med en hel del skadebekymmer samtidigt som spelschemat i ligan var tufft då man möte ett antal topplag i början. Trots skadebekymren och det tuffa motståndet lyckades Milan ta tillräckligt många poäng i början av säsongen för att ha någorlunda kontakt med topplagen i ligan. Under senare delen av hösten visade AC Milan verkligen mästarklass då man under en period vann match efter match och tog in de poäng som man hade tappat på Juventus och Udinese under inledningen av säsongen, plötsligt var Rossoneri högst upp i tabellen.

Zlatan Ibrahimovic har burit sitt Milan denna hösten.

 

AC Milan har verkligen visat upp vinnarmentalitet under hösten då man vunnit mängder av matcher utan att egentligen spelat särkilt bra, den spelaren som vi flera tillfällen varit tungan på vågen i dessa matcher har varit Zlatan Ibrahimovic. Zlatan har precis som förra hösten fått bära sitt Milan till segrar när spelet inte har fungerat till hundra procent. Att Ibrahimovic med sina tolv gjorda mål (6st straffmål) i Serie A står för en tredje del av Milans målskörd säger en hel del om hur viktig svensken är för Rossoneri. Zlatan är heller inte bara Milans målskytt han är också den spelaren som hela Milans spel kretsar runt för tillfället, kan Inter få stopp på svenske har de vunnit mycket.

Milan har de flesta spelarna tillgängliga för derbyt men förutom de sedan tidigare långtidsskada spelarna Cassano (hjärtproblem), Gattuso (Ögonproblem) kommer även spelfördelaren Roberto Aquilani inte finnas tillgänglig för Allegri då han drabbats av en bristning i vaden. Ytterbacken Luca Antonini har varit lite småskadad under vintern men ska enligt vissa källor finnas tillgänglig för spel. Frågan är om Allegri spelar med Antonini eller om han väljer rutinerade Zambrotta på vänsterbackplatsen.


Troliga startuppställningar

Inter 4-3-1-2

Julio Ceasar

Maicon - Lucio - Samuel - Nagatomo

Zanetti - Cambiasso - Thiago Motta

Sneijder

Diego Milito - Pazzini


Milan 4-3-1-2

Abbiati

Abate - Nesta - Thiago Silva - Zambrotta

Nocerino - Van Bommel - Seedorf

Boateng

Robinho - Ibrahimovic


Arrivederci!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0