Miraklet i Libreville

Igår kväll var det då dags för final i det Afrikanska Mästerskapen, dags för ”Elefanterna” från Elfenbenskusten att vinna den efterlängtade titeln, en titel de fått vänta på i tjugo år. Elfenbenskusten med ett landslag bestående med enbart fotbollsproffs i Europa skulle med lätthet vinna finalen mot Zambia det var alla experter överens om, Zambia med endast två spelare i Europa (Mayuka (Young Boys),Lungu (FC Ural)) skulle inte ha en chans.

Mayuka i Schweiziska Young Boys tröja.

Kanske var det favoritskapet eller så var det Zambia fartfyllda offensiv som satte världsstjärnorna i Elfenbenskusten i chock inledningsvis av matchen, efter bara tio minuters spel lyckades Zambia att skapa en första chans efter en fin hörnvariant, redan då insåg man att det inte skulle bli en lätt match för Ivorianerna. Elfenbenskusten försökte styra matchen med sitt så tidigare lyckade kortpassningsspel men det hackade betänkligt under den första halvleken, samtidigt som Zambia rusade fram i anfall så fort det fanns en möjlighet. Elfenbenskusten spelade upp sig något under första halvleken och Yaya Toure hade ett riktigt bra läge att göra mål efter en fin framspelning av Drogba, men City-stjärnan missade målet. Trots två lag som verkligen gick på offensiven lyckades inget av lagen spräcka nollan i första halvlek, det p.g.a mycket bra försvarsspel av båda lagens innerbackar. Första halvleks stora utropstecken var Zambias lagkapten Katongo som är hemmahörande i den Kinesiska ligan, han var ett ständigt hot på sin högerkant och vållade stora problem för Elfenbenskustens vänsterback Tiéné.

Katongo var första halvleks bästa spelare.

Andra halvlek började som den första slutade, med två lag som verkligen gick på offensiven. Elfenbenskustens offensiva spel blev bättre desto längre matchen gick, mycket p.g.a att man fick igång Arsenal-stjärnan Gervinho samt att man bytte ut Kalou och satte in    snabbe Max Gradel på vänsterkanten. Det var också Gervinho som lyckades fixa en straff för Elfenbenskusten efter att han blivit knuffad i ryggen av den tidigare Helsinborgs-spelaren Isaac Chansa som förutom den orsakade straffen var mycket bra i matchen. Superstärnan och tillika lagkapten Dider Drogba fick chansen från elva meter men lyckade skjuta straffen ett par meter över ribban. Sista tjugo minuterna tog Ivorianerna över mer och mer av spelet, men Zambias lysande målvakt Mweene lyckades freda sitt mål.När klockan stod på 90 minuter, visade resultat tavlan 0-0 vilket betydde förlängning.

Drogba kunde blivt hjälte men missade straffen.

Känslan innan förlängningen var att Elfenbenskusten var lite starkare, men Zambianerna slog tillbaka den känslan direkt genom att återigen anfall men en enorm fart och kreativitet. Det var också Zambia som lyckades skapa den bästa chansen under förlängningen då Elfenbenskusten räddades både av stolpen och deras målvakt Berrys fot. Trots en del chanser lyckades inget av lagen göra mål och finalen blev alltså mållös efter 120 min spel, vilket gjorde att den fick avgöras på straffar.

Elfenbenskusten börjar att slå straffarna och det är Newcastle-stjärnan Tioté som distinkt smäller in bollen bakom Mweene, de tre efterföljande straffarna är lika säkra som Tiotés och vid lika läget 2-2 ska Souleymane Bamba skjuta för Elfenbenskusten. Bamba skjuter men Mweene räddar, domarna blåser att straffen ska gå om då Mweene inte har stått på sin mållinje. Denna gången skjuter Bamba in straffen och rysaren fortsätter, nio straffar senare har inge spelare missat när City-försvararen Kolo Toure Kliver fram för ”Elefanterna”, Kolos straff är svag och Mweene räddar. Då får Rainford Kalaba chansen att  skjuta Zambia till sin första titel i Afrikanska mästerskapen någonsin, Kalab kliver fram och skjuter över, återigen har Ivorianerna chansen. Den som ska skjuta för Elfenbenskusten är Arsenal-stjärnan Gervinho som ser ruggigt nervös ut, han tar några steg och lägger bollen utanför Mweens högra stolpe. Nu har Zambia återigen chansen att avgöra finalen, denna gången är det mittfältaren Sunzu som får chansen att avgöra, sjungande kliver Sunzu fram tar fem snabba steg och lyfter upp bollen i nättaket, Zambia är Afrikanska-mästare.

Glädje efter den första vinsten någonsin för Zambia i de Afrikanska mästerskapens historia.

Det som inte kunde ske hade skett, Elfenbenskusten hade återigen misslyckas att vinna Afrikanska mästerskapen trots att de var totalt överlägsna på pappret. Ivorianerna låg utslagna på gräset, medan Zambierna samlades i en ring och tackade gudarna för det miraklet som hade skett, för visst var det ett mirakel som hade skett i Libreville.