Stormöte i England.

Då var det dags för ännu ett stormöte i en utav de största ligorna i världen, om inte den största.
Matchen ikväll står mellan tabellfemman Chelsea och ligaledaren Manchester City.
Det är två lag som verkligen har sträckt på sig under 2000-talet och verkligen börjat utmana den riktiga toppen och etablerat sig. Mycket utav dessa framgångar har att göra med att båda klubbarna har köpts upp utav investerare som pumpat in enorma summor pengar för spelarlöner och nyförvärv.

I Chelsea så hette mannen med pengarna Roman Abramovich. År 2003 så köpte Abramovich upp Chelsea och blev då officiellt klubbens ägare. Han skapade då det nya Chelsea och köpte genast in spelare som Drogba, Essien och Carvalho som kom att forma Chelsea till vad det är idag. Men den största bomben det året var att José Mourinho anslöt till Chelsea. Mourinho som året tidigare sensationellt vunnit Champions Leauge med Porto.
Roman Abramovich
Tränaren som kom att kallas "The special one" gav svar på tal direkt. För man ska veta att bara för att man kombinerar ett gäng världsstjärnor i ett lag som presterat jättebra i tidigare klubbar så är det inte alls säkert att de sedan ska fungera tillsammans.
Mourinho gav svar på tal direkt och visade vilken skicklig tränare han var och är. Han tog sitt Chelsea till både en Ligacuptitel och en ligatitel. Det var Chelseas första ligatitel på 55 år, så för Chelseafansen betydde detta väldigt mycket.
Året efter så fortsatte Mourinho med sina framgångar och försvarde sin ligatitel året därpå. Chelsea var verkligen ett lag att räkna med.
Mourinho efter en utav alla segrar.
Trots segrar i både Ligacupen och FAcupen året efter så räckte inte det för Abramovich och Mourinho fick lämna Chelsea efter ett stort gräl år 2007. Mourinho kom senare att ta över storklubben från Italien,  Inter och bärga ett Champions Leauge guld till klubben år 2010.
I flera år följde flera tränare Mourinhos fotspår och testade lyckan i Chelsea, men de fick också följa hans fotspår ur klubben. Namn som Scolari, Avram Grant och Ancelotti fick alla lämna skutan för nästkommande.
Inför den här säsongen så var det Ancelotti som hade fått lämna. Hans efterträdare blev Andre Villas Boas som köptes in från FC Porto. Förståelsen att Chelsea ville uppleva Mourinhos fornstora dagar var förståelig.
Man försökte därför hitta en liknande tränare och just Andre Villas Boas liknelser var stora.
Det var inte bara de att Villas Boas kom från Porto och vunnit stora titlar där, utan han var även assisterande tränare åt just Mourinho under hans tid i Porto.
Förväntningarna var högt ställda på Villas Boas och dem blev inte mindre när den tekniske spanjoren Juan Mata,den hårt jobbande Raul Meireles och den oerhört talangfulle Lukaku från Anderlecht köptes in till klubben innan transferfönstret stängde.
Villas Boas och hans Chelsea har dock inte imponerat på det sättet som många trodde på förhand. Man har visserligen tagit sig vidare till Champions Leauge slutspelet och ligger inte alltför långt bakom toppen i Premier Leauge.
Men med de materialet som Chelsea har så har säsongen hittills bara varit godkänd. Det håller inte att förlora mot United,Liverpool och Arsenal varav två stycken på hemmaplan. Ännu en förlust mot storsattsande Manchester City på hemmaplan skulle vara väldigt ödestiget.
Det har även spekulerats i media om att Villas Boas ska gå samma öde som de tidigare tränarna men enligt klubbledningen och framförallt Abramovich så sitter han säkert.
Chelseas nuvarande tränare Andre Villas Boas.
I Manchester City så är läget desto bättre. Man toppar Premier Leauge och har endast tappat 4 poäng på 14 spelade matcher. Det har inte gjort saken sämre att man slagit rivalerna och storebror Manchester United med hela 1-6 på Old Trafford. Roberto Mancini har verkligen fått Manchester City att jobba som ett lag och fått ordning på bråkstaken Mario Ballotelli samt satt Tevez utanför laget p.g.a. diciplinära orsaker.
Det negativa man kan lyfta fram är City missade Champions Leauge slutspel och får därför rikta in sig på Europa Leauge spel istället. Manchester City har likt Chelsea också fått en investerare med väldigt mycket pengar som även han har pumpat in pengar. På de senaste åren så har det köpts in flera stjärnspelare som David Silva, Yaya Toure, Aguero och Tevez. Alla pengar börjar nu ge resultat och till skillnad från förra säsongen så verkar nu City kunna hålla hela året. City hade under hela förra året ett bra försvarsspel, vilket de även haft i år. Den stora skillnaden finns i anfallspelet där Manchesterlaget producerat smått otroliga 48 mål på 14 matcher i Premier Leauge. En stor anledning till de har varit nyförvärvet Aguero från Atletico Madrid och den lille spanjoren David Silva. David Silva som var jättebra redan förra året har i år tagit steget till världsklass och varit höstens spelare i Premier Leauge. I år har han alltså fått en lekkamrat i den rörlige och målfarlige anfallaren Kun Aguero.
Höstens spelare David Silva.
En måstematch för Chelsea alltså, det är dags för Villas Boas lag att visa att de ska vara med och tampas om segern när det senare ska avgöras i maj månad.
Skulle vi tippa den här matchen så skulle jag säga 2-2. Citys fina offensiv och Chelseas skrala defensiv gör att detta förmodligen kommer att bli en målrik match ikväll. Senast laget möttes på Stamford Bridge så slutade matchen 2-0 till Chelsea efter mål utav David Luiz och Ramires. Här är Ramires mål sett från Chelseapubliken.
Matchstart kl. 21.00 på Viasat Fotboll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0