Landslagsuttagning.

Det stundar EM i Polen/Ukraina i sommar och det är mycket snack i media runt den svenska laguttagningen.

Vi tänkte ge er vår Svenska EM-trupp som vi tycker ska ställa upp i EM.
Varje månad fram till EM kommer vi att publicera en EM-trupp, så det gäller för de svenska spelarna att visa framfötterna för att få vara med i truppen.
Målvakter:
Andreas Isaksson (PSV Eindhoven), Johan Wiland (FC Köpenhamn), Pär Hansson (Helsingsborgs IF).
En i stort sett självklar målvaktsuppsättning med en självklar förstamålvakt i Andreas Isaksson.
Isaksson som sällan gör några misstag, framförallt inte i landslaget.

Johan Wiland har en lika klar andrapost bakom Isaksson.
Wiland har presterat bra under en längre period och verkligen visat att han är en målvakt att räkna med ute i Europa. Han visade det framförallt under förra säsongen i Champions Leauge där han stod emot lag som Barcelona.

Pär Hansson känns som det självklara valet som tredjemålvakt.
Hansson hade en fantastisk fin säsongen i svenska mästarna Helsingborg i år, då han höll hela tio nollor vilket var bäst i serien. Hansson spås av många att bli Sveriges framtida stormålvakt så självklart ska skånepågen med till Ukraina


En vanlig syn under Sveriges landskamper.

Försvarare:
Mikael Lustig (Celtic FC), Olof Mellberg (Olympiakos FC), Daniel Majstorovic (Celtic FC), Jonas Olsson (West Bromwich Albions), Andreas Granqvist (Genoa CFC), Martin Olsson (Blackburn Rovers), Oscar Wendt (Borussia Mönchengladbach).

Inga direkta konstigheter när det gäller försvaret.
Mellberg har varit Sveriges kanske bästa spelare under kvalet, vilket gör honom till en av de första man placerar in i en svensk EM-trupp. Lustig känns lika säker han då han har blommat ut till en pålitlig högerback under det sista året, han var den enda svenska landslagsspelaren att spela samtliga minuter under EM-kvalet. Lustig är given på högerbacken, vid en eventuell skada kommer antingen Sebastian Larsson eller Andreas Granqvist få agera högerback.
Majstorovic har spelat alla EM-kval matcher för Sverige samtidigt som han har fått spelat mycket för skotska Celtic vilket gör honom till ett givet alternativ i den svenska backlinjen. Majstorovic åkte på en kraftig skada i söndags vid en nickduell då han bröt käkbenet han riskerar att vara bort från spel under sex veckor, vilket såklart påverkar hans chanser till en startplats i EM.

De som utmanar Majstorovic om mittbackplatsen brevid Mellberg är Granqvist och Jonas Olsson. Både Granqvist och Olsson har sköt sig mycket bra de gångerna de har spelat i den svenska landslagströjan samtidigt som båda två får mycket speltid i sina respektive klubblag. Frågan är om Erik Hamrén vågar peta Majstorovic till förmån för någon av de mer orutinerade landslagspelarna Olsson och Granqvist.

Vänsterbacksplatsen är det stora frågetecknet för Erik Hamrén, då ingen av de spelare som har fått chansen riktigt har tagit den fullt ut. Blackburns Martin Olsson är den som känns närmast starplatsen, då han har ett imponerande målfacit i landslaget med fyra mål på fem matcher. Det finns dock ett frågetecken kring Olssons defensiva sidor då han hade en hel del problem mot England i den senaste landskampen. De som kämpar om platsen bakom Olsson är Behrang Safari och Oscar Wendt, varken Safari eller Wendt har presterat något vidare i landslaget de senaste året samtidigt som de får begränsad speltid i klubblagen. Detta gör att de finns möjlighet för andra spelare att ta en EM-plats om de gör en bra vår, den som ligger närmast är Köpenhamns Pierre Bengtsson som redan har testat på lite landslagspel.


Olof Mellberg Sveriges kanske viktigaste spelare.

Mittfältare:
Anders Svensson (IF Elfsborg), Kim Källström (Olympique Lyonnais), Pontus Wernbloom (AZ Alkmaar), Rasmus Elm (AZ Alkmaar), Sebastian Larsson (Sunderland FC), Christian Wilhemsson (Al Ahly SC), Emir Bajrami (FC Twente).
Kim Källström gjorde ett mycket bra EM-kval, då han vann assistligan och valdes in i EM-kvalets All Star Team, vilket gör honom till given i startelvan i EM. Källström har fått ökat förtroende i Lyon under säsongen vilket kommer vara till en stor fördel för Sverige. Anders Svensson har gjort 122 landskamper och fler lär det bli under EM, Anders har en enorm erfarenhet från tidigare mästerskap och kommer bli en viktig kugge som ledare både på och vid sidan av planen.

Rasmus Elm har gjort en otrolig höst i Holland, där han har radat upp både mål och assister på löpande band. Elm spelar central på mittfältet i Alkmaar men har även visat att han fungerar på en kant i landslaget vilket gör honom användbar. Rasmus tillför också massor vid fasta situationer, då han kastar extremt långa inkast samt har en känslig högerfot. Pontus Wernbloom har gjort en ganska bra höst i Holland där han spelar tillsammans med Elm på Alkmaars mittfält. Wernbloom är en spelare som bidrar med andra egenskaper än vad de övriga mittfältarna i Sverige gör, Pontus är väldigt stark i närkampsspelet och har också förmågan att ta sig fram i djupled något som både Svensson och Källström saknar.

Sebastian Larsson är given på Sveriges högerkant efter ett bra kval där han lyckades spela fram till hela sex mål, vilket gjorde att han kom på delad tredje plats i EMs assistliga. De två som i dagsläget slåss om platsen på vänsterkanten är Al Ahlys Christian "Chippen" Wilhelmsson och Twentes Emir Bajrami, båda känns givna i truppen frågan är vem som tar startplatsen. Wilhemsson gjorde ett antal pigga landskamper under det senaste året och är med sin fina teknik ett hot för de flesta försvarspelarna. Bajrami har väl inte varit lika lyckad i landslaget i år som "Chippen" men det som talar för att han ändå får starta i EM är att han spelar i en betydligt bättre liga än Wilhemsson.

Ett alternativ på kanterna är såklart kloke Rasmus Elm som har likt Sebastian Larssonen en mycket fin inläggsfot. Elmander som har spelat ett antal matcher på kanten under åren är såklart ett bra alternativ också, Johan har varken "Chippens" teknik eller Larssons inläggsfot men är en mycket bra kantspelare ändå, mycket tack vare sin fart och löppvillighet.


Anders Svensson kommer bli viktig i EM med sin rutin.

Anfallare:
Zlatan Ibrahimovic (AC Milan), Johan Elmander (Galatasaray SK), Ola Toivonen (PSV Eindhoven), Marcus Rosenberg (SV Werder Bremen), John Guidetti (Feyenoord), Tobias Hysén (IFK Göteborg).

Zlatan Ibrahimovic är förstås självskriven i ett svenskt landslag, då han är egentligen den enda riktiga världsstjärnan vi har idag. Zlatan har under åren levererat väldigt bra i klubblagen, där han gjort mängder av mål och framspelningar. När det gäller landslaget har det gått tyngre för storstjärnan och han har fått massiv kritik från både fans och journalister för sina dåliga landslagsinsatser även under detta EM-kvalet. Trots de dåliga insatserna som Zlatan bjöd på under kvalet blev han Sveriges bästa målskytt under kvalet med sina 5 mål.

Johan Elmander är också han självskriven i EM-truppen, efter hans bragdinsats mot Holland har han följt upp med ett antal bra insatser i Galatasaray-tröjan. Johans bästa match under hösten kom mot Galatasarays ärkerival Fenerbache då han gjorde två mål och spelade fram till ett i Galatasarays 3-1 seger. Ola Toivonen är också han given i truppen efter två bra säsonger i PSV Eindhoven. Ola började EM kvalet bra i sin släppande anfallsroll men i slutet av kvalet gick det något tyngre vilket har gjort att Elmander har petat Degerfors sonen från startelvan. Om Toivonen gör en bra vårsäsong finns det en möjlighet för honom att få starta i EM, men som läget är nu är han bara andraval.

De sista två anfallsplatserna är betydligt öppnare då det tidigare fjärdevalet Alexander Gerndt har underpresterat i Holland samt blivit dömd för kvinnosmisshandel vilket har sänkt hans möjligheter till en EM-plats kraftigt. Tobias Hysen som tidigare också spelat en del i anfallet i landslaget  har inte haft någon höst i allsvenskan som sticker ut avsevärt, vilket gör att det är vidöppet för andra spelare att knippa dessa platser.

Markus Rosenberg som tidigare under året tackat nej till landslagspel har nu ändrat sig samtidigt som han har gjort en bra höst i Bundesliga med bl.a fem gjorda mål för Werder Bremen. En annan spelar som har haft en bra höst är Feyenoords 19 årige svensk John Guidetti som har lyckats pricka in 10 mål på 11 spelade matcher, vilket är ett fantastiskt facit.
Just nu är Guidetti Sveriges mest målfarliga spelare i Europa och bör tas ut av Erik Hamrén i en svensk EM-trupp. Det finns dock ett problem för Guidetti, han är nämligen bara utlånad till Feyenoord från Manchester City fram till Januari, blir inte lånet förlängt finns risken att John flyttar tillbaka till England för spel i reservlagsserien vilket skulle minska hans chanser till en EM-plats drastiskt. I nuläget tycker vi John Guidetti är given i EM-truppen precis som skånepågen Rosenberg.

Sista platsen i truppen får IFK Göteborgs Tobias Hysén, Hysén har kanske inte gjort någon superhöst men han har levererat ganska jämna insatser i allsvenskan. Det som gör att Hysén får sista platsen i vår trupp är att han kan spela både yter och anfallare samt att han har en hel del rutin från landslagsammanhang sen tidigare.


Guidetti firar ett av sina 10 mål under hösten.

Kommentarer
Postat av: OddsMover

Instämmer i att Guidetti bör vara med i EM-truppen. Eller bör och bör. Han ska vara vara med i truppen!



Den välmeriterade 19-åringen har redan spelat varit nyckelspelare och matchvinnare i flera sammanhang. Det har varit extra tydligt i Brommapojkarna (tre mål och ett antal assist på åtta matcher), U-21-landslaget (fyra mål på sju matcher) och Feyenoord (elva mål på tolv matcher). Guidetti var även uppskattad i Burnley (ett mål på fem matcher) där han dock inte hann med så mycket speltid. Snacka om brett och stabilt facit för en 19-åring!



Även om Guidetti skulle gå ner sig några snäpp i dagsform under våren kan han vara truppaktuell. Dels för att har en härlig attityd, envishet och vinnarinstinkt som förhoppningsvis smittar omgivningen. Ett fotbollslandslag handlar inte bara om att hitta de bästa spelarna utan också om att få ihop en bra grupp. Dels för att han kan dra mer nytta av EM-upplevelsen än flera av alternativen. Det sistnämnda gynnar både hans egen nuvarande utveckling och landslaget i framtida VM-/EM-turneringar. Med andra ord är en uttagning av Guidetti en möjlighet att (1) stärka gruppen, (2) utveckla en potentiell storstjärna ytterligare några snäpp och (3) investera i landslagets framtid.



Vi kan dock utgå ifrån att Gudietti kommer att fortsätta spela bra i vår (oavsett lag och sammanhang). I så fall är han inte bara given i EM-truppen. Han är tänkbar för startelvan. Superparet Ibrahimovic/Guidetti sänker England i EM?

2011-12-22 @ 14:33:44
URL: http://www.twitter.com/OddsMover
Postat av: Jacob Carlsson

Guidetti känns efter denna fina hösten given i EM.truppen, han har till och med råd att göra en lite sämre vår. Det som skulle kunna stoppa honom från EM är en skada eller att han hamnar i ett lag där han inte får någon speltid, chansen till detta är väldigt liten. Startplats i EM? Nej, det kommer han inte att få, Ibra är given och Elmander har efter Hollands matchen fått en stark status. Toivonen är tredje valet i dags läget men det finns en viss möjlighet för Guidetti att ta tredje platsen. Då krävs det att han gör en lika bra vår samtidigt som Toivonen inte är lika het som han har varit hittils under hösten. Guidetti kommer åka med mest för att se och lära men något eller några inhopp kommer 19 åringen att få.

2011-12-22 @ 23:25:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0